In De Basis: Waltzburg

In De Basis: Waltzburg

Het gaat lekker met Nijmeegse trots Waltzburg. Een druk tourschema, een nieuw album in de maak en alle tijd van de wereld in De Basis om te repeteren en te schaven aan songs. Vorig jaar organiseerde de band nog een luistersessie in De Basis voor crowdfunders van de Latest News EP. We checken in met toetsenist Joost Klapmuts en praten over nachtelijke avonturen, de beste akoestiek en de fijnere kneepjes van het songwriten.

Waltzburg. Foto: Jessie Kamp

Sinds wanneer en hoe maken jullie gebruik van de Basis?
“We werken sinds de zomer van 2017 in De Basis. Op dit moment repeteren we in de grote zaal, en werken we mee aan verschillende activiteiten als Popsport en de open dagen. Ook hebben we een luistersessie van de plaat gedaan voor onze crowdfunders.”

Beschrijf eens een typische Waltzburg repetitie? 
“Het ligt een beetje aan het doel van de repetities. De meeste repetities besteden we aan het bijhouden van de set. Ook al spelen we deze nummers al meer dan een jaar, we moeten het blijven repeteren om de kleine dingen bij te houden. Ook merken we tijdens shows of iets wel of niet werkt en dan proberen we dat aan te passen. Soms repeteren we de hele set, maar vaker lichten we de moeilijkere nummers uit. Als we op zondag repeteren bespreken we eerst de avonturen van de nacht ervoor. Soms bespreken we bepaalde zakelijke dingen als show opties, maar dat doen we liever niet meer in de repetitieruimte.”

"Soms bespreken we bepaalde zakelijke dingen als show opties, maar dat doen we liever niet meer in de repetitieruimte.”


Kun je de ruimte omschrijven die Waltzburg nu gebruikt in De Basis? Heb je veel moeten klussen aan de ruimte om 'm naar jullie wens te krijgen?
“Onze ruimte is eigenlijk een hoek in de grote zaal met in een hoek de muur en aan de andere kanten gordijnen en een tussenschot met de ruimte van Black Bottle Riot. Onze drummer Timmer heeft onlangs een stelling gemaakt om onze spullen op te bergen. We hebben eigenlijk te veel spullen voor de ruimte, maar ik moet toegeven dat er ook zooi als oude Wolves Dressed in Sheep merchandise en mijn snowboard in de kast ligt. Timmer is eigenlijk de enige die een beetje handig is en de ruimte dus kan inrichten. Hij heeft ook wat dingen voor de akoestiek op gehangen. Er hangt nu bijvoorbeeld een fanmade schilderij die we van Vedran van De Staat hebben gekregen. Dat zijn de voordelen van in de Basis repeteren. Ook verzamelen we zoveel mogelijk kitsche kunst. De huilende zigeuner met een Waltzburg t-shirt is een pronkstuk.”

Latest News EP. (klik op de afbeelding om te luisteren op Spotify)

Jullie hebben laatst een EP uitgebracht genaamd Latest News. Zijn alle songs geschreven in De Basis? Hoe gaat dat songwriting proces in zijn werk en welke faciliteiten binnen het gebouw zou dat kunnen bevorderen? 
“De muzikale vorm van Latest News en ons debuutalbum zijn in de Basis gemaakt. Het meeste schrijven en opnemen is elders gebeurd. Omdat de opnames van Latest News een tijd geleden zijn repeteerden we daarvoor nog op verschillende locaties. We reden regelmatig op zondagochtend met zes man in een auto naar Millingen om daar in een loods te repeteren. Wat dat betreft zijn we erop vooruit gegaan.

Ons schrijfproces is niet zo lineair dat we uit jams een nummer maken. Vaak begint het met een opzetje die Menno op zijn computer maakt, waarna wij er met zijn alleen een vorm aan geven. Vaak nemen we het daarna allemaal op om het nog na te lopen en het thuis goed te kunnen luisteren. Voordat we de studio kijken we dan nog een keer kritisch of het überhaupt cool genoeg is.”

Als je het in een zin zou kunnen zeggen, wat heeft de Basis jullie tot nu toe opgeleverd?

“Een kloppende hang naar synergie.”

Als De Basis eenmaal staat, hoe zien jullie de toegevoegde waarde van De Basis voor aanstormend muzikaal en ondernemend talent? 
“Het is gewoon heel belangrijk een plek te hebben om goed te kunnen repeteren. Daarnaast was het voor ons heel leerzaam om in een omgeving te zitten waar mensen net zo serieus met muziek bezig zijn als wij. Daardoor zie je ook de grote en kleine dingen die voorafgaan aan een professionele band zijn. Ook ontstaat er een soort gezonde competitie, waarbij je denkt van 'ja maar als zij zoveel repeteren moeten wij nog harder oefenen om beter te worden'.
Het is gewoon oppervlakkig om collega-muzikanten alleen via social media en optredens te volgen. Dan denk je dat alles altijd maar goed gaat met andere bands, en je de enige bent die tegen dingen aan loopt. Als je echt bij elkaar zit is die drempel laag om kleine vragen te stellen als 'hoe lang moet je gitaarkabel zijn op een groot podium?', en grotere vragen als 'Hoeveel opties hebben jullie in je label deal staan?', 'Waar in de tourbus laat je je racefiets?'”

"Het is voor ons heel leerzaam om in een omgeving te zitten waar mensen net zo serieus met muziek bezig zijn als wij."


Hoe zie je daarin een kruisbestuiving van muzikaal en ondernemend talent in De Basis? Zou je bijvoorbeeld met de muziekmaker next door een track op willen nemen? Of een remix kunnen laten maken? Of jullie volgende plaat in De Basis studio op willen nemen?

“Qua samenwerkingspartners maakt het volgens ons niet zoveel uit waar je vandaan komt of waar je werkt. We gaan evengoed naar een studio in Rotterdam als de sound maar goed is.
Opnames in De Basis maken lijkt me wel chill, maar ik weet zo niet of dat voor ons gaat gebeuren. Ik geloof er heel erg in dat je per project moet kijken wat het beste past. 'Thuis' werken heeft in die zin een voordeel dat het gemakkelijk is, maar soms is de afzondering van een studio ergens anders wel fijn. Voor de 'dagelijkse' opnames als demo's en preproducties is het sowieso ideaal. En voor lokale bands die hun eerste EP of album opnemen is het ook heel handig. Ook zijn er zat producers zonder vaste studio die we aan de Basis kunnen binden.”

De nieuwste Waltzburg single "Eyes Shut" (klik op de afbeelding om te luisteren op Spotify)

Omschrijf eens jullie ideale Basis? Wat is onmisbaar in een muzikaal broeinest als De Basis? 
“Onmisbaar is de mogelijkheid tot informeel contact, dus dat je elkaar tegenkomt en dingen uitwisselt. Daarnaast denk ik dat een groot deel van muziek maken samenhangt met technische mogelijkheden. Dus instrumenten en kennis moeten massaal worden uitgewisseld. Techneuten en producers zijn hier ook essentieel in. Daarnaast vind ik het zelf heel interessant waar er multidisciplinair gewerkt kan worden. Popmuziek heeft ook heel veel te maken met beeldende uitingen, dus het zou tof zijn als er ook visuele makers betrokken zijn bij De Basis.”

"Het zou tof zijn als er ook visuele makers betrokken zijn bij De Basis.”


Wat zijn jullie toekomstplannen en hoe kan De Basis daar een verschil in maken?

“De 'korte' termijn planning is om dit najaar de plaat te releasen en daar een clubtour aan vast te plakken. Ondertussen schrijven we rustig door aan nieuwe dingen, en dat gaat ook weer een keer uit komen. In al die tijd hebben we sowieso een repetitieruimte nodig. Voor de debuutplaat hebben we heel veel kennis en begeleiding in Kytopia gehaald. Voor volgende releases zou het heel fijn zijn als zo'n soort omgeving in Nijmegen te vinden is.”

Official Waltzburg website

Ben jij muziekmaker of muziekondernemer en heb je interesse in De Basis? Op zaterdag 1 juni vindt er een open dag in De Basis plaats, speciaal voor jou. Geef je hier op!

NB. Certificaathouders zijn ook welkom voor een borrel op de open dag, na 15:00.
RSVP graag!
27-05-2019

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen