In De Basis: Black Bottle Riot

In De Basis: Black Bottle Riot

Een inkijkje in De Basis! De Nijmeegse southern rock band Black Bottle Riot is niet meer weg te denken uit de Nederlandse rock scene. De groep timmert al een aantal jaar flink aan de weg met uitverkochte shows in Doornroosje, een stevig tourschema door het hele land en vier albums op zak. De vierkoppige band is twee jaar geleden neergestreken in De Basis voor repetities en songwriting. Gitarist Mike en drummer Mark geven ons een inkijkje in het ‘recept’ van Black Bottle Riot.
Hoe maken jullie gebruik van De Basis? 
“We repeteren, bereiden shows voor, nemen demo’s op, maar we gebruiken het ook als opslagruimte en hangout. Het is echt onze thuisbasis."

"Soms plannen we een week in, waarin we elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds in De Basis zijn om helemaal in de muziek te duiken."


Beschrijf eens een typische Black Bottle Riot repetitie?
“We proberen efficiënt te zijn. De ‘moetjes’ worden snel afgehandeld, waardoor er voldoende tijd overblijft om te ontspannen, te jammen en songs te schrijven en repeteren. Soms plannen we een week in, waarin we elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds in De Basis zijn om helemaal in de muziek te duiken. Een pilsje mag in elk geval niet ontbreken. En Mike [gitarist, red.] wil nooit stoppen.”

Mike, gitarist Black Bottle Riot

Kun je de ruimte omschrijven die Black Bottle Riot nu gebruikt in De Basis? Heb je veel moeten klussen aan de ruimte om 'm naar jullie wens te krijgen?
“We gebruiken de helft van de plek waar vroeger het podium stond in de grote zaal van het oude Doornroosje. We hebben geînvesteerd in aankleding, zoals een koelkast en een luxueuze zevenzits hoekbank. Verder hebben we een hemeltje en wandbekleding opgehangen en geëxperimenteerd met verschillende opstellingen. We maken ook dankbaar gebruik van nog aanwezige podiumdelen. De ruimte is erg sfeervol en heeft gewoon goeie ‘vibes’.”

“De Basis geeft ons echt de mogelijkheid om te kunnen doen wat we willen doen.” 


Jullie hebben laatst een album uitgebracht genaamd Fire. Zijn alle songs geschreven in De Basis? Hoe gaat dat songwriting proces in zijn werk en welke faciliteiten binnen het gebouw zou dat kunnen bevorderen? 
Het overgrote deel van de songs is inderdaad geschreven in De Basis. Op dit moment hebben wij een permanente opname opstelling, wat erg fijn werkt. We kunnen met 1 druk op de knop alles opnemen in goede kwaliteit. We hebben geïnvesteerd in microfoons en een mixer. Doordat we voldoende ruimte hebben, maakt De Basis ons dit mogelijk. Hierdoor gaat alle energie naar het maken van muziek.”

(klik om te luisteren op Spotify)

Als je het in een zin zou kunnen zeggen, wat heeft de Basis jullie tot nu toe opgeleverd?
“Het geeft ons echt de mogelijkheid om te kunnen doen wat we willen doen.”

Als De Basis eenmaal staat, hoe zien jullie de toegevoegde waarde van De Basis voor aanstormend muzikaal en ondernemend talent? 
“Dat bands die zelf hard werken en er zelf iets van willen maken vooruit geholpen kunnen worden. De Basis gaat het werk niet voor je verzetten, je moet het zelf doen.”

"Een prettige omgeving inspireert"


Hoe zie je daarin een kruisbestuiving van muzikaal en ondernemend talent in De Basis? Zou je bijvoorbeeld met de muziekmaker next door een track op willen nemen? Of een remix kunnen laten maken? Of jullie volgende plaat in De Basis studio op willen nemen?
“We sluiten niks uit.”

Mark, drummer Black Bottle Riot

Omschrijf eens jullie ideale Basis? Wat is onmisbaar in een muzikaal broeinest als De Basis? 
“Een positieve sfeer is het allerbelangrijkst. Verder is belangrijk dat De Basis een stabiele factor is in de onstuimige wereld van promotie, het uitbrengen van muziek, kortom de zakelijke kant.”

Wat zijn jullie toekomstplannen en hoe kan De Basis daar een verschil in maken?
“Een prettige omgeving inspireert. Hoe minder afleiding we hebben, hoe meer we op ons ei kunnen broeden. Wij als Black Bottle Riot blijven onszelf opnieuw uitvinden. Dit is een continu doorgaand proces. In de toekomst zullen we werken aan een nieuw album, de prettige omgeving die De Basis is, zal ons daar dan ook zeker bij helpen.”

https://www.blackbottleriot.com/

Ben jij muziekmaker of muziekondernemer en heb je interesse in De Basis? Op zaterdag 1 juni vindt er een open dag in De Basis plaats, speciaal voor muziekmakers en muziekondernemers. Geef je hier op!

NB. Certificaathouders zijn ook welkom voor een borrel op de open dag, na 15:00. 
RSVP graag!

13-05-2019

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen