De Basis brengt werelden bij elkaar!

De Basis is een plek waar talenten zich ontwikkelen, waar muzikanten creëren en waar ontmoeting en kruisbestuiving plaatsvindt tussen diverse schakels in de muziekscene. Naast fysieke ruimte, functioneert De Basis ook als netwerkorganisatie die mensen, organisaties en werelden bij elkaar brengt. Een plek waar ruimte is voor experiment en waar vernieuwende producten en programma’s ontstaan doordat de randvoorwaarden kloppen.
 
"Iedereen in deze samenwerking is bereid om van elkaar te leren en zienswijzen aan te passen. Een wederzijds vertrouwen is daarbij noodzakelijk, want de samenwerking is veelomvattend.” De Basis ondersteunt muzikaal talent in een op maat gemaakt traject. Cassandra Onck en Miriam Moczko zijn twee van de muzikanten die elk vanuit een ander uitgangspunt het aanwezige netwerk en de kennis van De Basis gebruiken om hun plannen uit te voeren.
 
“Door deze samenwerking kan ik weer volop artiest zijn”, legt Miriam Moczko uit. De singer-songwriter vertelt hoe haar tijd en energie aanvankelijk werden opgeslurpt door het regelen van een albumrelease en bijbehorende tour. Ergens in dat proces kwam ze in contact met Maike Fleuren, kwartiermaker bij De Basis en verantwoordelijk voor de talentondersteuning. Na enkele gesprekken bleek het talenttraject bij Miriam Moczko te passen. “Nu heb ik veel meer rust. Dat komt doordat ik leer meer uit handen te geven, ik bemoei me minder met kleine details. Tegelijkertijd is het veel meer samenwerken, waardoor ik meer voor elkaar krijg. Alleen nu zonder stress.” 
 
We zitten aan tafel in het guesthouse van De Basis, de voormalige kleedkamer van de optredende bands van Doornroosje. Naast Miriam Moczko en Maike Fleuren is ook Cassandra Onck aangeschoven, de andere muzikant die op dit moment gebruik maakt van de talentondersteuning van De Basis. 
“Muzikanten hebben vooral behoefte aan fysieke, mentale en financiële ruimte”, zegt Maike Fleuren. “De kennismaking die we met muzikanten hebben is vrijblijvend. Iedereen in deze samenwerking is bereid om van elkaar te leren en zienswijzen aan te passen. Een wederzijds vertrouwen is noodzakelijk, want de samenwerking is veelomvattend. Het is om uit te vinden of de talentondersteuning bij ze past.”
Cassandra Onck klopte bij De Basis aan met de wens een ep te maken en optredens te vinden die passen bij haar traject. “Ik ben geen doorsnee muzikant”, zegt Onck die de opleiding muziektheater bij ArtEZ voltooide. Ze doet veel onderzoek voor haar muziek en verwerkt er theatrale elementen in. “Dat zorgt ervoor dat ik een lang aanloopproces heb voordat ik afgeronde muziek heb”, zegt ze. “Hier bij De Basis hoeft het niet allemaal snel af, maar krijg ik de ruimte om te leren.  En ik hoef niet langer alles allemaal zelf te organiseren, we werken als team.”
 
Voor de muzikanten gaat de talentondersteuning verder dan alleen antwoord op vragen, het helpt ze in het maken van stappen. “Wat je vroeger vooral in je hoofd bedacht, moet je hier uitspreken”, aldus Cassandra Onck. “Dat is ook eng, want je geeft controle uit handen.” Miriam Moczko vult aan: “Het is een kwetsbaarheid die je mag laten zien.” Volgens Cassandra Onck was ze eerder terughoudender uit angst iets verkeerd te zeggen. “Ik was bang dat mijn carrière voorbij zou zijn als ik het verkeerde zei. Maar je moet niet al je risico’s beperken. Door je aan te passen, wordt je werk niet beter. Dankzij het maatwerk hier bij De Basis ben ik constant op zoek naar wat het beste bij mij past.”
 
Naast Cassandra Onck en Miriam Moczko is er in De Basis nog meer ruimte voor talentondersteuning, vaak in nauwe samenwerking met de drie talentmakelaars. “Ik kan me voorstellen dat iemand die actief is in de hiphop bijvoorbeeld veel kan hebben aan onze hiphopmakelaar”, zegt Maike Fleuren. “We zijn een schakel in de keten van de talentontwikkeling in Oost-Nederland. Op dat vlak zijn we onderdeel van de samenwerking binnen Nieuwe Oost pop waar De Basis, Hedon en het Booster Festival samen talenten ondersteunen op verschillende manieren. Dit doen we door zelf kennis te delen en projecten te initiëren, maar ook door ontmoetingen tussen de makers op te zetten, zodat zij juist ook van elkaar kunnen leren. Peer to peer is in de muziek een belangrijke manier van kennisoverdracht.”
 
Cassandra Onck en Miriam Moczko zijn alvast zeer te spreken over hun traject. “We kunnen nu ook beschikken over een producent en iemand die alles van marketing weet”, zegt Moczko. “Als ik vastzit kan ik altijd iemand appen. Ik blijf nooit meer lang ergens mee zitten en word echt gestimuleerd en geïnspireerd om door te pakken.”  


📸 Cassandra Onck


📸 Miriam Moczko
13-02-2022

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Uitschakelen