Angela Verkuijlen en Maike Fleuren: kwartiermakers van De Basis!
Dat De Basis er gaat komen is zeker: op 31 januari jl. is het voormalige pand van Doornroosje aan de Groenewoudseweg aangekocht van de gemeente Nijmegen. Dit voorjaar start de verbouwing en als daarna de deuren opengaan, moet De Basis bevolkt zijn met huurders, die deze muzikale broedplaats tot leven gaan brengen. Om dit in goede banen te leiden zijn er twee ‘kwartiermakers’ aangetrokken: Angela Verkuijlen en Maike Fleuren. In dit interview kom je meer te weten over hun missie om van De Basis het kloppende muzikale hart van Nijmegen te maken!Tekst: Erik Guillot
Allereerst, gefeliciteerd met jullie aanstelling als ‘kwartiermakers’ voor De Basis! Vertel eens wat over jezelf.Angela: Dankjewel! Afgelopen zomer ben ik gevraagd om het bestuur van De Basis te komen versterken. Ik geloof enorm in het concept van De Basis en wilde daar graag een steentje aan bijdragen. Toen de rol van kwartiermaker ter sprake kwam, werd ik enthousiast. Mijn achtergrond ligt in talentontwikkeling, vooral theater, maar ook muziek gaat me aan het hart. Vier jaar was ik Nachtburgmeester van Nijmegen, waardoor ik -ook in de muziek- een groot netwerk heb opgebouwd, wat ik nu in kan zetten om De Basis verder vorm te geven. Ik hou van mensen, muziek en pionieren, dus dat komt mooi samen in de functie.
Angela Verkuijlen. Foto: Joost Klapmuts
Maike: Vorig jaar ben ik bij De Basis betrokken geraakt om alle aanwezige ideeën op te halen, te stroomlijnen en te verwerken in een (beleids)plan. Door alle gesprekken die ik gevoerd heb met pioniers van het eerste uur, muzikanten, producers, culturele organisaties en beleidsmakers heb ik – samen met Alex van der Hulst - een stuk kunnen schrijven waar
het fundament van De Basis wordt beschreven, vanuit de muziekmakers gezien. Maar ook met de praktische en financiële voorwaarden om de plannen te realiseren, waaronder ‘het kwartiermaken’.
Kwartiermaken, wat betekent dat? Angela: Van oorsprong is ’kwartiermaker’ is een militair begrip. Het is iemand die vooruit loopt op de troepen, zodat alles in orde is als deze arriveren. Dat gaan wij dus doen in de tijd van de verbouwing; zorgen dat bij de opening De Basis startklaar is. Dit houdt o.a. in het zoeken van huurders, het opzetten van een werkorganisatie en het verder ontwikkelen van activiteiten o.a. op het gebied van talentontwikkeling.
"Angela en ik willen een brug slaan tussen Nijmegen en de rest van Nederland"
Maike: Angela heeft daarbij voornamelijk de focus op Nijmegen en de regio. Ik heb met mijn ervaring, onder andere als talentontwikkelaar binnen de popmuziek in Oost Nederland, mijn focus meer provinciaal en landelijk. Er is natuurlijk geen enkele muzikant die zijn of haar ambities laat afbakenen door de stadsgrenzen van Nijmegen. Een breder vizier is belangrijk, waardoor er meer speelplekken en groeimogelijkheden zijn. Angela en ik willen een brug slaan tussen Nijmegen en de rest van Nederland, zodat we als De Basis onderdeel uitmaken van een groot en rijk netwerk, wat ingezet wordt t.b.v. de muzikanten.
Jullie worden dadelijk aanspreekpunt van een hoop partijen. Wie zijn dat en hoe ziet de dagelijkse gang van zaken er dan uit?Angela: als eerste hebben we te maken met de potentiële huurders, want als de deuren straks open gaan hebben we een bepaalde bezetting nodig om als gezonde organisatie te kunnen draaien. Wij gaan dus inventariseren
wie er interesse hebben in een werkplek in De Basis, zoals repetitieruimtes, studioruimtes of kantoorplekken. Daarbij wordt door een onafhankelijke commissie goed gekeken wie in aanmerking komt voor een plek in De Basis. Een belangrijk criterium daarbij is het creëren van een diverse mix aan mensen die werkzaam zijn in de muziekindustrie, waarbij iedereen elkaar moet kunnen en willen ‘aansteken’ om verder te komen. Dit kunnen muzikanten of producers zijn, maar ook andere professionals zoals boekers of festivalorganisatoren.
Iedereen moet elkaar kunnen en willen ‘aansteken’ om verder te komen.
Maike: We zetten daarnaast ook in op talentontwikkeling. Hierbij gaat veel tijd en energie in het proces zitten en dit is daarom niet per se kostendekkend. Mijn taak is ook om financiering te zoeken om talentontwikkeling mogelijk te maken. Het hebben van een sterk netwerk is daarbij van belang, denk hierbij aan samenwerkingen met partijen zoals
De Nieuwe Oost Pop,
Hedon in Zwolle,
Booster Festival,
Poppunt Gelderland en
Poppunt Overijssel,
Popsport en
Popronde. Zo kunnen we zoveel mogelijk kennis en kunde bij elkaar brengen om muzikanten zo goed mogelijk te faciliteren en ondersteunen.
Maike Fleuren. Foto: Joost Klapmuts
Talentmakelaars hebben een belangrijke rol in het signaleren en stimuleren van lokaal talent. Wat houdt dat in? Angela: We hebben drie talentmakelaars vanuit verschillende genres: Pop, Urban en Dance. Zij bouwen aan een netwerk en onderzoeken waar de behoeftes liggen in de ‘humuslaag’ van muzikaal Nijmegen.
Zo heeft talentmakelaar Pop Lotte Slenders
Schuum opgezet, een maandelijkse concertreeks voor beginnende artiesten op verschillende podia in Nijmegen. Schuum creëert daarmee mogelijkheden voor artiesten om meters te maken. Ook organiseert Schuum kenniscafés, bijvoorbeeld over wat er komt kijken bij deelnemen aan de Popronde.
In de dancescene bestaan weer andere behoeftes. Talentmakelaar Dance Mauke Rodermond is bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een online radiostation om dance gerelateerd talent een podium te bieden en onze muziekscene ook buiten Nijmegen nog meer op de kaart te zetten.
Talentmakelaar Urban Aziz van Aalst heeft een nieuw concept ontwikkeld genaamd
LOEV; een avond met urban, hip hop en R&B in Merleyn door beginnende Nijmeegse artiesten. Daarnaast coördineert Aziz het GUAP fonds, dat kleine subsidiemogelijkheden biedt aan urban artiesten, voor bijvoorbeeld het editen van videoclips of maken van artwork. Een ander initiatief is Yung Talents, waar 15 artiesten worden begeleid met muziek produceren. Dit resulteert in een album dat in de loop van dit jaar gepresenteerd moet gaan worden.
De talentmakelaars bouwen aan een netwerk en onderzoeken waar de behoeftes liggen in de ‘humuslaag’ van muzikaal Nijmegen.
En dan de vraag die muziekmakend Nijmegen bezig houdt: wanneer gaat De Basis open? Angela: Nu het pand is aangekocht kan de officiële opdracht gegeven worden aan de aannemers. Daarnaast moet de omgevingsvergunning worden aangevraagd. Zoals het er nu uitziet kan er medio mei worden gestart met de verbouwing. De huidige huurders moeten tijdelijk een ander onderkomen zoeken. Het pand verkeert in zeer slechte staat, dus er is een hoop werk aan de winkel. Ook om het klaar te stomen voor de nieuwe bestemming. De verbouwing gaat minimaal 14 maanden duren dus ik verwacht dat we nazomer 2021 de deuren kunnen openen.
Met dank aan honderden certificaathouders en investeerders is de financiering rond, maar er zijn nog steeds certificaten verkrijgbaar om De Basis vanaf het fundament nog steviger op te kunnen bouwen. Klik hier als je meer wilt weten. Ben je na het lezen van dit interview geïnteresseerd geraakt om een plek te huren in De Basis? Meld je dan hier aan. Nog vragen? Angela en Maike zijn per email te bereiken op
angela@debasisnijmegen.nl en
maike@debasisnijmegen.nl
14-02-2020