Ontmoet onze Talentmakelaar Hiphop: Aziz van Aalst

Aziz, je bent sinds vorig jaar talentmakelaar hiphop bij De Basis. Wat is jouw muzikale achtergrond en hoe ben je bij De Basis terecht gekomen?

“Ik heb altijd al een passie voor muziek gehad en maakte als klein kind al mijn eigen raps. In 2009 startte ik mijn opleiding in muzikaal ondernemerschap aan de Herman Boord Academie in Utrecht en in 2012 scoorde ik een platendeal bij Noah’s Arc, één van de grote spelers in de hiphopscene. De afgelopen 8 jaar heb ik veel muziek mogen maken, meer dan 20 miljoen streams weten te behalen, op festivals gespeeld en gave projecten gedaan samen met andere artiesten. Zo maakte ik met o.a. Jan Smit en Kraantje Pappie de single ‘Bofkont’. Toen ik merkte dat het label snel begon te groeien, merkte ik dat er ook een generatie nieuwe artiesten kwam die ook snel wilden groeien. Maar als beginnend artiest is het zo moeilijk om daartussen te komen, dat weet ik nog goed. En omdat ik de afgelopen jaren zoveel kennis en ervaring heb mogen opdoen on the job, geef ik dat graag door aan de nieuwe generatie artiesten.

Daarom ging ik met zoveel plezier aan de slag bij De Basis. Ik wil graag jonge artiesten uit Nijmegen helpen om hun muziek aan de man te brengen en iets te kunnen verdienen aan wat ze zo graag doen. Ook in deze barre tijden. Hier komen mijn ervaring en projectmanagement skills samen: muzikale hiphopprojecten van de grond krijgen en jong talent een podium bieden.”

Wat houdt jouw rol als talentmakelaar hiphop precies in?

“Vorig jaar ben ik, samen met Simon Mamahit (adviseur en programmamedewerker bij Cultuur Oost en Provinciale Talentmakelaar bij Poppunt Gelderland), gestart met een onderzoek. Waar liggen de behoeftes in Nijmegen als het gaat om urban en hiphop? Wat bleek: er was veel behoefte aan een plek om samen te komen om muziek te maken, een studio die opnames kan faciliteren en begeleiden. Op basis van die behoeftes zijn we gestart met het project ‘Yung Talents’, een kweekvijver voor jong hiphoptalent in Nijmegen. Samen met Nijmeegste artiesten, coaches en muziekproducers hebben we binnen no time een album gemaakt. Inmiddels hebben we al meer dan 30.000 streams op Spotify. Dit is bijzonder veel, zeker omdat het een gesubsidieerd project is. Dat betekent dat ‘Yung Talents’ echt omarmd is door de Nijmeegse hiphop community en daar ben ik trots op!”

>> Meer weten over dit project? Lees meer over Yung Talents.

“Een ander groot project waar ik afgelopen jaar druk mee bezig ben geweest is LOEV, een clubavond met liveoptredens van DJ’s en live acts uit Nijmegen. 15 jaar geleden had je ooit ‘Battle Juice’ in Merleyn, een avond met beat battles en open mic. Dit is een soort revival daarvan, maar dan vertaald naar de 21e eeuw. Een show van een artiest duurt maximaal 20 minuten en ze zijn helemaal vrij in de invulling daarvan. Op 7 februari hadden we, op de valreep voor corona, nog het geluk om onze eerste editie te mogen draaien. Dit was stijf uitverkocht, een groot succes!

Op dit moment kijk ik samen met Sander Grondman, talentmakelaar electronic music, naar een online variant van LOEV. Op 6 november vindt de eerste editie plaats bij Open Source Radio met Nijmeegse artiest Noa. Ook onze resident DJ Djeffa gaat een uurtje draaien. Als deze online livesessie een succes blijkt gaan we meer sessies organiseren. Zo creëren we samen toch een outlet voor aanstormend talent tijdens corona.”

Waarom was de komst van De Basis zo nodig in Nijmegen?

“In Nijmegen ontbrak een verzamelpunt voor creatieve mensen. Een plek waar ontmoetingen plaatsvinden en samenwerkingen en kruisbestuiving tussen verschillende artiesten en genres kunnen ontstaan. Hoe gaaf is het bijvoorbeeld als een hiphopartiest gaat samenwerken met iemand uit een band? Daar was nog geen plek voor in Nijmegen. En die komt er met De Basis. Als de nieuwe studio’s klaar zijn kunnen we daar toptrajecten met toptalent neerzetten. Ik kijk daar echt naar uit!”

Hoe ziet jouw week als talentmakelaar eruit?

“Doordat ik zelf artiest ben, ken ik veel mensen uit de scene. Mensen weten me te vinden. Daarnaast heb ik zelf ook altijd m’n voelsprieten aanstaan voor potentieel nieuw talent en nieuwe samenwerkingen. Ik heb dan bijvoorbeeld gesprekken met talenten om te kijken waar ze naartoe willen en hoe ik ze, als talentmakelaar, kan helpen. In principe zijn donderdag en vrijdag mijn werkdagen voor De Basis, maar het creatieve vak laat zich niet altijd beperken tot die tijd. Op deze dagen werk ik zo veel mogelijk aan mijn projecten Yung Talents, LOEV en GUAP. GUAP is een stimuleringsfonds om aanstormend talent een startsubsidie te geven. Als artiest vertel je de commissie dan wat je wil bereiken en wat je daarvoor nodig hebt. Dan zorgen wij dat ze een bijdrage krijgen voor bijvoorbeeld een coverfoto of extra budget voor het mixen of masteren van hun tracks.”

Wanneer is jouw rol als talentmakelaar geslaagd?

“Dat is het nu al. Afgelopen jaar hebben we met Yung Talents een geweldig project neergezet. Ik ben er trots op dat we dit met zo weinig financiële middelen zo groot hebben weten te maken. Ook de eerste LOEV-editie was veelbelovend en de GUAP-subsidietoekenningen lopen goed. Ik wil dit succes graag vasthouden! Nu ben ik nog inhoudelijk verantwoordelijk voor Yung Talents, maar ik hoop dat er over een tijdje iemand komt die dat stokje kan overnemen. Het zou heel tof zijn als dit programma zich door ontwikkelt tot een vast, jaarlijks programma binnen het hiphoplandschap in Nijmegen, maar uiteindelijk ook de randstad bereikt. Dan heb je als talentmakelaar echt iets blijvends neergezet, een legacy gecreëerd. Dat is mijn droom! En nu? Op dit moment ben ik druk bezig met het werven van talenten voor Yung Talents II.”

>> Is dit iets voor jou? Stuur Aziz een bericht en kom meer te weten over het project.

Wat kunnen we de komende maanden op het gebied van Urban verwachten in Nijmegen?

“Sowieso Yung Talents II, het grootste project op gebied van hiphop in Nijmegen. En verder zijn er heel veel ideeën voor de komende tijd… dus stay tuned en houd het kanaal van @LOEV in de gaten! Wie weet tot ziens bij één van onze online sessies.”

28-10-2020

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen