Summerschool 2022

Derde editie van de Summerschool dit jaar in De Basis


De Basis en productiehuis BRUT (voorheen De Nieuwe Oost Pop) organiseren deze zomer voor de derde keer een Summerschool voor (lokaal) muzikaal talent. Van 23 t/m 25 augustus verwelkomen zij muzikanten, producers en songwriters in De Basis om aan de slag te gaan met hun persoonlijke ontwikkelvraag en met actuele thema’s die spelen op het gebied van artiest-zijn. Hierbij worden ze geholpen door professionele coaches uit de Nederlandse muziekindustrie. Drie dagen lang gaan zij met elkaar een muzikale bubbel in.

Dit jaar hebben we vijf talentvolle deelnemers geselecteerd. Lees snel verder om erachter te komen wie ze zijn en of ze toevallig jouw nieuwe favoriete artiest worden!

Oh Whale

Noisy, hard en eigenwijs. Oh Whale leidt je van subtiele en intieme momenten naar ruige uitbarstingen. Invloeden van Radiohead, The National en Sonic Youth geven Oh Whale hun unieke sound. Wanneer je je net op je gemak begint te voelen door kalmerende vocalen word je overspoeld door woeste zeeën van reverb en distortion. Met elementen van (art)rock, shoegaze, noise en indiepop experimenteert de band voortdurend met vervormde geluiden en texturen. Als walvisgeluiden, omgezet tot catchy songs en ruige soundscapes. Oh Whale stuurt je recht de golven in, om je uiteindelijk, tamelijk ongedeerd aan te laten spoelen.

Penvriend

Imre en Twan (Penvriend) zijn oud en jong en schrijven samen liedjes. De combinatie van Imre haar gedetailleerde vertelkunst en Twan die met weinig woorden veel weet te zeggen resulteert in mooie, folky liedjes die af en toe plots weer door je hoofd spoken.

Imre: “Waar wil je over schrijven?”
Twan: “Eitjes.”
Imre: “Eitjes?”
Twan: “Ja, eitjes die uit het nest vallen.”
Imre: “Waarom?”
Twan: “Dat is toch triest?!”

Teun van Laake

In de luisterliedjes en gedichten keert Teun van Laake zichzelf binnenstebuiten en probeert hij de soms complexe realiteit te vatten in een bekoorlijk metrum. Hij bekijkt, overdenk en bespot (zichzelf) daar waar die dat nodig acht. Hierbij steekt hij zijn verbazing over hedendaagse fenomenen (zoals o.a. de mode-industrie, reclame en onze spreektaal) niet onder stoelen of banken. Maar bovenal hoor je zijn zoektocht naar oprechtheid. 

Op 20 mei is ziijn album Niet in het geniep uitgekomen

Silke Veld

Haar liefde voor muziek begon nadat Silke Veld als 9-jarig meisje had besloten dat ze profvoetballer wilde worden. Dit bleek niet haar sterkste kant, en na vele botbreuken pakte haar moeder haar voetbal af. Zo moest Silke op zoek naar een nieuwe hobby, en begon ze met zingen. Later gevolgd door songwriting.

Silke schrijft over alle normale en minder normale dingen in haar leven waar ze iets bij voelt; over de wereld, liefde, verlangens, haar kijk op de mens, en hun kijk op haar. Deze muziek, in de sfeer van 'Bløf meets Maaike Ouboter', brengt ze tot leven samen met haar live-band.

Lost Verses

Lost Verses, het nieuwe solo-project van Rindert Lammers, is er voor de aandachtige nieuwsgierigen. Een collectie dromerige, meditatieve tracks met soundscapes zonder traditionele songstructuren, melancholisch maar niet duister. Muziek voor de lange adem, niet voor de onmiddellijke bevrediging.

Al eerder schreef Rindert muziek voor de progressieve rockband Minor Giant en won hij een 3voor12 Gelderland Award als Beste Nieuwkomer met Benji, het spoken word project met zijn broer Jordi. Met Lost Verses doet hij het helemaal zelf.

Bomvol programma

    Het programma wordt samengesteld op basis van de ontwikkelvragen van de deelnemers en ziet er in grote lijnen als volgt uit:
    • Dag 1: Kennismaking met elkaar en met hun coach. Ze bespreken hun ontwikkelvraag en iedereen speelt een korte set voor elkaar
    • Dag 2 en 3: Werken aan je ontwikkelvraag met coaches en volgen van een masterclass en panelgesprek met diverse artiesten.

    De deelnemers overnachten op een bijzondere plek in Nijmegen en er wordt goed voor hen gezorgd, zodat zij zich geheel kunnen richten op het muzikale proces.
Aanvullend op het programma hebben we ook ‘Adopteer een live show’ ontwikkeld. Hierin stimuleren we particuliere muziekliefhebbers om een ‘Summerschool-er’ te adopteren voor een live show ergens op een toffe locatie. Deze shows zullen plaatsvinden na de Summerschool.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen