Ontmoet onze Talentmakelaar Pop: Lotte Slenders

Bij De Basis zijn er drie Talentmakelaars aan de slag vanuit verschillende genres: Pop, Hiphop en Electronic Music. De Talentmakelaars bouwen aan een netwerk en onderzoeken waar de behoeftes liggen van muzikaal Nijmegen. Deze maand is Talentmakelaar Pop van het eerste uur aan de beurt: Lotte! Benieuwd hoe zij bij De Basis terecht is gekomen?

Lotte, je bent sinds begin vorig jaar Talentmakelaar Pop bij De Basis. Wat is jouw achtergrond en hoe ben je bij De Basis terecht gekomen?

Lotte: “Ik ben een geboren en getogen Nijmegenaar en eigenlijk van kinds af aan al bezig met cultuur. Ik heb Algemene Cultuurwetenschappen in Nijmegen gestudeerd en ben daarna de Master ‘Applied Musicology’ in Utrecht gaan doen, omdat bij muziek echt mijn passie ligt. Naast mijn studie was ik stagemanager bij Merleyn en ben ik als assistent staf bij EKKO (een vernieuwend Utrechts poppodium) aan de slag gegaan. Ook ben ik stage gaan lopen bij GRAP (Groepenraad Amsterdamse Popmuziek), een talentontwikkelingsorganisatie voor popmuziek in Amsterdam. 

Toen ik bijna afgestudeerd was hoorde via een collega bij Merleyn dat er een hele interessante functie vrijkwam in Nijmegen, die van Talentmakelaar bij De Basis, alleen heette dat toen nog niet zo. Ik was direct enthousiast, iets met muziek doen in mijn eigen stad! Het leek me een mooie uitdaging. Mijn interesse voor talentontwikkeling was al gewekt tijdens mijn stage en ik kende al wat mensen bij Doornroosje … eigenlijk viel alles op zijn plek en was deze functie een super logische keuze!”

Waar ben je als eerste mee aan de slag gegaan als Talentmakelaar?

“Ik zag dat er veel dingen ontbraken in de Nijmeegse popscene, zoals bijvoorbeeld een muziekavond voor beginnende artiesten. Daar wilde ik echt verandering in brengen: ik wilde meer aandacht voor livemuziek en speelplekken creëren. Voor pop en rockartiesten tot metalbands, voor artiesten en muziek in de breedste zin. Toen ik een paar maanden Talentmakelaar was ontwikkelde ik het concept ‘Schuum’. Hiermee heb ik iedere maand in een liveavond georganiseerd. Ook stonden we direct dat jaar op de line-up van het Valkhoffestival tijdens de Vierdaagsefeesten. Dat was erg gaaf. 

Tot de eerste lockdown heb ik elke maand Schuum georganiseerd, een liveavond waar elke keer 3 verschillende artiesten optreden. Tijdens de eerste golf in het voorjaar moesten we Schuum helaas tijdelijk opdoeken, maar afgelopen zomer hebben we nog wel een live avond in ‘De Achtertuin’ kunnen organiseren. Na de zomer was het even zoeken, er zitten nu veel haken en ogen aan het organiseren van livesessies. Uiteindelijk hebben we in oktober een mooi zondagmiddagconcert in de Thiemeloods gehad en in November een wat ruigere editie in Doornroosje. We proberen het elke maand ergens anders mogelijk te maken.”

Hoe ziet jouw week als Talentmakelaar eruit? 

“Dinsdag en woensdag zijn mijn vaste werkdagen als Talentmakelaar en daarnaast maak ik nog wat losse uren gedurende de week. Een aantal keer per maand organiseer ik evenementen en wekelijks ga ik naar concerten in en buiten Nijmegen om bands te bekijken. Overdag bedenk ik nieuwe concepten, werk ik aan bestaande projecten en doe ik zowel de communicatie als de productie van de events. Van het eerste idee tot het laatste puntje op de í’, mijn functie als Talentmakelaar is heel breed. 

Als ik bijvoorbeeld een concept voor een avond klaar heb ga ik artiesten en de locatie benaderen en vervolgens start ik de communicatie hierover. Ook brief ik bijvoorbeeld de artiesten hoe ze hun achterban zo goed mogelijk kunnen mobiliseren om naar dit event te komen. Dan stem ik met de locatie af hoe we alles technisch gaan regelen. Het is dus écht een combinatie tussen eventmanagement, communicatie én uitvoerend producent. Dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend.”

Waarom was de komst van De Basis zo nodig in Nijmegen?

“Toen ik net begon als Talentmakelaar heb ik een inventarisatie gedaan: wat is er nodig in de Nijmeegse muziekscene? Eén van de uitkomsten van deze eerste steekproef, was dat er – naast speelplekken – een ontmoetingsplek nodig is. Een plek waar je gelijkgestemden tegenkomt, waar bands elkaar ontmoeten, borrelen en kennis gedeeld kan worden. Ontmoeting en wederkerigheid tussen bands is belangrijk en dat is precies wat De Basis wil stimuleren: dat bands in een open sfeer van elkaar en van professionals kunnen leren. En als je zo’n plek kunt creëren geven de bands niet alleen wat terug aan elkaar, maar ook aan de lokale muziekscene.’’

Wanneer is jouw rol als Talentmakelaar geslaagd?

“Als ik een succesvol en duurzaam concept neer heb kunnen zetten. Kijk bijvoorbeeld naar Schuum, dat organiseren we nu elke maand. Het zou zo tof zijn als dit ook zonder mij blijft bestaan en steeds een stukje groter wordt. Dat bands over een tijdje denken: als ik op een podium wil staan, dan moet ik bij Schuum zijn. Dat mensen Schuum echt gaan zien als hét talentontwikkelingsplatform voor popmuziek in Nijmegen. Ik kijk ernaar uit om Schuum nog verder uit te bouwen en te professionaliseren. Ook wil ik nog graag om tafel met talentmakelaars uit Arnhem en Apeldoorn om de popscene provinciaal ook te versterken!”

Wat kunnen we de komende maanden op het gebied van pop verwachten in Nijmegen?

“Sowieso natuurlijk onze maandelijkse liveavonden bij Schuum. En omdat er nu, tijdens corona, geen fysieke plek is voor muzikanten om elkaar tegen te komen, is het belang om weer Muzikantencafé’s te organiseren extra groot. Ook zijn we druk bezig met de ontwikkeling van Schuums Sessies, dat zijn video opnames van Nijmeegse acts. Welke acts jij binnenkort online kunt bewonderen? Stay tuned. Volg Schuum en blijf op de hoogte!
15-12-2020

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Uitschakelen