Ontmoet onze talentmakelaar Electronic Music: Sander Grondman
Bij De Basis zijn er drie talentmakelaars aan de slag vanuit verschillende genres: Pop, Hiphop en Electronic Music. De talentmakelaars bouwen aan een netwerk en onderzoeken waar de behoeftes liggen van muzikaal Nijmegen.Zo zette Lotte Slenders, talentmakelaar Pop, Schuum op en heeft Aziz van Aalst, talentmakelaar Hiphop, het nieuwe concept LOEV ontwikkelt. In de dancescene bestaan weer andere behoeftes. Talentmakelaar Electronic Music Sander Grondman is, samen met oud-talentmakelaar Mauke Rodermond grondlegger van een nieuw Nijmeegs online radiostation: Open Source Radio. Dit station biedt regionaal en lokaal electronic music talent een podium en zet onze muziekscene, ook buiten Nijmegen, nóg meer op de kaart.
Sander, je bent sinds april talentmakelaar Electronic Music. Allereerst, gefeliciteerd met je aanstelling! Vertel eens wat over jezelf.
"Ik ben een geboren en getogen Nijmegenaar. Ik leerde op een gegeven moment veel mensen in Nijmegen kennen die bezig waren met muziek en het organiseren van verschillende feesten. Vanuit mijn passie voor muziek ben ik gaan helpen chauffeuren, bouwen en uiteindelijk draaien. Zo ben ik in de Nijmeegse dance scene terechtgekomen en bij Blauwdruk, een feest dat electronic music liefhebbers samenbrengt."
Je bent talentmakelaar Electronic Music. Wat houdt die rol precies in?
"Het Nijmeegse aanbod aan feesten is breed; er zijn best wat plekken waar je zelf een evenement neer kunt zetten. Alleen zijn er niet veel clubs waar feesten plaatsvinden, dus moet je vaak alles zelf opzetten. Daardoor zijn organisatoren, noodgedwongen, heel ondernemend in Nijmegen. Denk jij bijvoorbeeld: dít is er nog niet. Dan kun je dit gewoon zelf gaan organiseren. Nu is zo’n eerste stap, als je nog niemand kent soms moeilijk. Maar daar ben ik nu voor. Ik wil zorgen dat dit makkelijker wordt, zodat meer mensen enthousiast worden over het organiseren van dance events in Nijmegen. Ik ondersteun verschillende initiatieven binnen de electronic music scene, bijvoorbeeld promotors die geen plek kunnen vinden of beginnende artiesten om ze een stapje verder te helpen."
Waarom was de komst van De Basis zo nodig in Nijmegen?
"Doordat er vele losse partijen zijn, is het soms moeilijk om te groeien als evenement. Daarom is het goed als een grotere verbindende partij zoals De Basis, de creativiteit en ideeën combineert met een groter bereik. Wat miste in Nijmegen was een breed platform. Ik hoop dat De Basis en Open Source Radio dit platform kunnen zijn voor electronic music."
Hoe ziet jouw week als talentmakelaar Electronic Music eruit?
"Mijn week begint gek genoeg in het weekend. Dan ga ik bijvoorbeeld naar de Achtertuin en kijk ik wie er speelt. Doordeweeks is mijn agenda gevuld met activiteiten voor Open Source Radio. We zijn nu druk bezig met het produceren van alle live-uitzendingen, zo streamen we op donderdag en vrijdag 8 uur per dag!"
Wanneer is jouw rol als talentmakelaar geslaagd?
"Ik zou graag willen dat Open Source Radio een nationaal platform wordt; eén van de drie grootste stations in Nederland met mogelijk zelfs internationaal bereik. Er is een blinde vlek voor electronic music talent in Oost-Nederland. En dat terwijl er hier zoveel talent te vinden is! Dat willen we laten zien aan de rest van Nederland, we willen aanstormend talent echt een platform geven.
Als talentmakelaar wil ik een fundament leggen, zodat we makkelijker een podium kunnen bieden aan nieuw talent. Ik kijk rond, signaleer en hoop zoveel mogelijk artiesten en mensen in de muziek een kickstart en een podium te kunnen geven. Alle handvatten die hierin structuur bieden, mogen we als talentmakelaar zelf ontwikkelen. We krijgen echt de ruimte om te pionieren."
Ok, dan tot slot: wat kunnen we de komende maanden op het gebied van electronic music in Nijmegen verwachten?
"De livegang van Open Source Radio natuurlijk! Dit komt precies op het juiste moment. De muziekwereld staat namelijk stil sinds corona. Veel muziek kan niet live gespeeld worden en hierdoor groeit de afstand tussen artiest en publiek. Daar springen wij nu op in. Open Source Radio is dé oplossing om verbinding te blijven creëren tussen muzikanten en hun publiek."
13-09-2020