Nieuw online radiostation Open Source Radio is live!

Nieuw online radiostation Open Source Radio is live!

De Basis interviewde initiatiefnemer Mauke Rodermond en talentmakelaar electronic music Sander Grondman. Vertel eens heren, hoe is het idee voor Open Source Radio ontstaan?
“Het idee is voortgekomen uit mijn periode bij Doornroosje en De Basis als talentmakelaar Electronic Music.”, begint Mauke. “Ik heb onderzocht wat de actoren zijn in electronic music en welke functie zij vervullen in dit muzieklandschap. Wat gaat er goed, wat ontbreekt er en wat kan er beter? Daarin viel al gauw op dat hoewel er veel gebeurt in Nijmegen, er losse eilandjes bestaan en een centrale plek voor elektronische muziek ontbreekt. Daarnaast is het voor veel artiesten en crews lastig om zichtbaarheid buiten eigen te genereren, wat maakt dat de doorstroom vanuit Nijmegen naar de rest van Nederland beperkt is. Open Source Radio biedt een platform dat geluiden laat samenkomen en makers, sounds en artiesten verbindt, maar laat de maker vogelvrij in hoe diegene zijn of haar show wil insteken. 
Als radiostation kun je écht de ruimte opzoeken om te experimenteren. Een radiostation heeft, in theorie, een bereik van over de hele wereld. Via dat platform kunnen we beginnen om talenten zichtbaar te maken. Al met al genoeg redenen om Open Source Radio te starten. 

Omdat al gauw bleek dat er vanuit de urban hoek dezelfde behoeftes zijn als bij de electronic music scene, hebben we onderzocht of we dit niet samen kunnen brengen onder één platform. We sparden veel met Aziz van Aalst (talentmakelaar Urban) en Simon Mamahit (Cultuur Oost) over hoe we deze scenes kunnen laten samenkomen en samenwerken, en daaruit is de basis voor Open Source Radio ontstaan.”

Wat staat er op de rol voor de eerste uitzendingen? 
“Nijmegenaar Roger Gerressen kwam draaien in onze eerste uitzending. Hij is een persoonlijke favoriet, heeft zijn eigen label en veel producties op zijn naam. Het mooie is: hij is zelf naar ons toegekomen, terwijl hij mega hoog op ons lijstje stond om te vragen. Dat was écht de bevestiging dat we iets goeds aan het doen zijn. 

Er komen ook praatprogramma’s op Open Source Radio. Op zaterdag  12 september was er bijvoorbeeld een Discollege over het ontstaan van de Belgische muziekstroming new beat uit 1981: San Soda & Red D kwamen langs om dat te bespreken.”

We zitten hier bij het fysieke eindresultaat: een hele gave zeecontainer die helemaal omgetoverd is tot nieuwe studio. Hoe en met wie is deze fysieke plek om radio te maken tot stand gekomen?
“Als je een fysieke locatie wil die goed geïsoleerd en verplaatsbaar is, kom je snel uit op een zeecontainer. Het moment van de aankoop van de zeecontainer voelde erg bijzonder en speciaal, dit omdat we nog niet wisten hoe het eruit zou komen te zien en hoe het project zich zou ontwikkelen. In de tussentijd is er zoveel gebeurd. Twintig geweldige vrijwilligers en de mensen van Hubert hebben ons enorm geholpen met het ombouwen. Het idee is dat de container een canvas wordt voor allemaal verschillende kunstenaars. Eens in de zoveel maanden mag iemand het artwork met volledige creatieve vrijheid omgooien. Zo participeren niet alleen muzikanten, maar ook andere kunstenaars aan de realisatie en ontwikkeling van Open Source Radio.”

De container staat nu bij Hubert, een tijdelijk onderkomen. Vanaf volgend jaar zijn jullie te vinden bij De Basis. Waarom is het belangrijk om juist dáár radio te maken?
“De Hubert is een creatieve broedplaats, een hub waar alles wat voor ons interessant is samenkomt. Er komt jong publiek, er zijn kunstenaars en muzikanten en er is bovendien veel ruimte voor cultureel ondernemerschap. Hun visie sluit perfect aan op de visie die wij hebben. Ondernemen vanuit passie, iets willen iets toevoegen aan het Nijmeegse culturele landschap. 

Hubert is alleen geen centrale plek waar muziek samenkomt. Dat vinden we juist bij De Basis. De Basis is dé plek waar muzikale kennis uit verschillende scenes in Nijmegen samenkomt. Daar moeten wij dus ook zitten. Na de opening van De Basis in 2021 zullen wij ons daar vestigen.”

Wanneer is Open Source Radio wat jullie betreft geslaagd?
“Onze belangrijkste ambities zijn om onze scenes te stimuleren, mensen muzikaal op te voeden en talent een podium te geven. We streven naar een positie als curator op het gebied van electronic music, urban arts & culture, waarin we een invloedrijke inspiratiebron zijn voor allerlei soorten liefhebbers.”

Hebben jullie vanuit OSR nog een oproep voor luisteraars of lezers?
“Wil je ons meehelpen? Vrijwilligen? Een show hosten? Muziek draaien? Of heb je andere ideeën voor een samenwerking? Onze naam zegt het al: Open Source Radio is ván en vóór iedereen die iets wil bijdragen aan de urban & electronic music scene."
14-09-2020

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen