Even voorstellen: ons bestuurslid Johan Gijsen!

Even voorstellen: ons bestuurslid Johan Gijsen!

Stichting De Basis heeft als doel om de talentontwikkeling van regionale, nationale en internationale muziekmakers te bevorderen. Om dit in goede banen te leiden is er eind vorig jaar een bestuur aangesteld. Sinds afgelopen zomer heeft het bestuur er een nieuw lid bijgekregen. Even voorstellen: ons nieuwste bestuurslid Johan Gijsen! Lees snel hoe hij bij De Basis terechtkwam.

Gefeliciteerd met je aanstelling! Sinds afgelopen zomer zit je in het bestuur van De Basis. Vertel eens wat over jezelf.

Johan: “Nou, ik ben Johan Gijsen, 45 jaar en woon in Utrecht sinds 2000. Ik heb altijd al veel passie voor muziek gehad. Toen ik 7 was begon het met Michael Jackson en op mijn 15e sloot ik me aan bij Jongerencentrum De Sjor in Roggel. Daar werden bijna wekelijks concerten georganiseerd. Ik begon er met het schoonmaken van de toiletten en de bonnenverkoop, stond achter de bar en hielp mee met de posterverspreiding. Na een tijd was ik er één van de huis-dj’s, programmeur en schreef ik de persberichten. Het was een onvergetelijke tijd: met een club van 20 vrienden organiseerden we de activiteiten. Met name concerten; er kwamen acts als De Dijk, Johan en Bettie Serveert langs. Toch geen kleine namen. Dit deed ik in mijn vrije tijd, ik werkte namelijk in een internaat voor kinderen in de jeugdhulpverlening.

In 2000 kwam de vacature voor Assistent Programmeur bij Tivoli vrij. Deze uitdaging greep ik met beide handen aan en werd na een paar jaar hoofdprogrammeur. Dit was een droom die uitkwam. Vanuit mijn werk bij Tivoli zette ik in 2007 het ‘Le Guess Who?’ festival op. Nu ben ik daar met veel plezier directeur van. Ook ben ik nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van Into The Great Wide Open en zit ik in het bestuur van het Grasnapolskifestival in Scheemda, Groningen. En nu kan ik bestuurslid bij De Basis aan dit mooie lijstje toevoegen, daar ben ik erg trots op!”

Hoe ben je bij De Basis terecht gekomen?

“Ik ken Maike Fleuren (kwartiermaker bij De Basis, red.) omdat zij betrokken was bij het Kyteman orkest. Ik ken Kyteman vanuit mijn werk in Utrecht en we kwamen elkaar daar tegen. Ik leerde De Basis kennen door Maike’s enthousiaste verhalen. Toen we afgelopen zomer afspraken om bij te kletsen hebben we het uitgebreid over De Basis gehad en kreeg ik een dag later de vraag of ik me als bestuurslid in wilde zetten voor de stichting. Dit leek me een geweldige taak. Ik ben altijd al bezig geweest met talentontwikkeling, ook bij Tivoli. Als programmeur kun je soms in een bescheiden rol een bijdrage leveren aan de groei van artiesten. Ik mocht dit meemaken vanaf de zijlijn bij artiesten als bijvoorbeeld Racoon, Kensington, Typhoon en Kyteman. Vanuit mijn rol als programmeur heb ik altijd geprobeerd beginnende artiesten goede plekken te bieden bij Tivoli en festivals als The Great Wide Open en Le Guess Who?. Dus dat De Basis zo aan de slag gaat met talentontwikkeling in Nijmegen vond ik heel interessant.

Omdat ik ben opgegroeid in Midden-Limburg heb ik vroeger veel concerten gezien in ‘het oude Roosje’. Die plek heeft echt betekenis voor mij, daar liggen mijn eerste muzikale herinneringen, mijn muzikale jeugd. Ook nu vind ik Doornroosje nog steeds een hele inspirerende plek met dito programmering. Daarbij hou ik gewoon van Nijmegen, ik ben er vaak te vinden om platen te scoren bij Waaghals of Kroese of zomers voor het Valkhof Festival. Een concept als De Basis begint met de juiste mensen, met de juiste inhoud op de juiste plek. Ik kijk ernaar uit om mijn ervaringen met talentontwikkeling hier in de praktijk te brengen binnen de organisatie van De Basis. Met De Basis kunnen we echt iets vernieuwends neerzetten in Nijmegen en bij pionieren ligt mijn hart!”

Waarom is De Basis zo’n belangrijk project in muzikaal Nijmegen?

“Wat mij betreft ligt de kern van het belang van De Basis bij ‘ontmoeting’. De Basis wordt een plek voor ontmoeting. Iedere artiest haalt zijn of haar inspiratie natuurlijk uit eigen bronnen, maar ontmoeting met andere muzikanten tijdens het maakproces is heel waardevol. De Basis wordt een plek die ze kunnen omarmen als tweede thuis. Met De Basis willen we een thuisplek creëren waar mensen kunnen spelen, experimenten en groeien. Een plek waar je andere artiesten kunt vragen om tips en je gebruik kunt maken van elkaars netwerk. Dat is wat zo sterk is aan De Basis.

Een goed voorbeeld is Zwolle, een belangrijke stad voor de hiphop. Ineens kwam er heel veel kwaliteit uit één stad en dat komt denk ik omdat de artiesten elkaar weten te vinden, dat er ontmoeting en verbinding plaatsvindt. Ook het element competitie ontstaat dan en daar komen soms de betere werken uit voort. Ook in Nijmegen zijn er veel belangrijke gevestigde makers zoals Clean Pete en De Staat. Die laatste kerstplaat van Clean Pete vind ik bijvoorbeeld één van de meest bijzondere kerstplaten uit de Nederlandse popgeschiedenis. Dat zijn artiesten waar Nijmegen trots op mag zijn. Er is veel talent én een mooi poppodium in Nijmegen. De echt beginnende artiesten moeten niet vergeten worden. Dat zijn de toekomstige spelers op de poppodia. De Basis kan juist deze talenten helpen met een vliegende start. Bij De Basis ligt een mooie kans voor muzikaal rijk Nijmegen!”

Wat wordt jouw rol in het bestuur?

“Mijn ervaring in het popciruit neem ik mee naar mijn rol in het bestuur. Daarnaast heb ik door mijn praktijervaring kijk op wat er voor artiesten nodig is om zich goed te kunnen ontwikkelen. Hoe creëer je bijvoorbeeld de juiste randvoorwaarden voor de artiesten? En wat hebben zij nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen? Ik heb een brede blik op de Nederlandse muziekscene en die ervaring breng ik graag naar De Basis! Ik ben niet de man van de stenen en vergunningen, maar van de muziek.”
15-12-2020

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen