Blogpost Doornroosje X Other Echo

Op donderdag 2 september organiseerde Doornroosje in samenwerking met het online learning platform Other Echo de workshop; Shaping drums and beats with hardware. Niemand minder dan hiphop legende Kubus kwam langs om zijn verhaal en ervaringen over produceren te delen. Om alles live te demonstreren had hij ook nog eens een originele Roland 808 drumcomputer en een modulaire synthesizer meegebracht. 
 
De rode zaal was het toneel en in een comfortabele setting op de vloer stelde de host Robbert a.k.a. Kaap een reeks inhoudelijke vragen aan Kubus. De sfeer was daarbij vooral ontspannen en het publiek ging lekker mee in deze vibe. Toch hadden de bezoekers een duidelijk doel, namelijk leren van de meester zelf. De vragen uit het publiek kwamen dan ook snel en waren scherp geformuleerd. Vragen over hoe je bijvoorbeeld beats beter kan laten klinken, zijn toch lastig te beantwoorden zonder daadwerkelijk muziek erbij te horen. “Er is niet echt een trucje” aldus Kubus, nou ja hij gaf nog wel een tip over een recent gekocht plug-in aan de bezoekers mee. En zo werd dan ook duidelijk dat Kubus vooral op gevoel werkt. Niet volgens de regels of productie standaard. De werkwijze van Kubus is een vrije manier van produceren waarin hij zijn DAW nauwelijks aanraakt, behalve in de uiteindelijke compositie uiteraard. Een werkwijze waarin het experiment voorop staat. Hij let op zijn mix, EQ en compressie. Maar hij vertrouwt eerder op zijn goede oor dan op voorgeschreven producerwetten. Ondanks dat hij aan het experimenteren was hoorde je toch al snel dat typerende Kubus geluid uit de speakers komen. Vooral de volheid en analoge warmte kwamen mooi naar voren op het grote geluidssysteem in Doornroosje. 
 
Het tweede gedeelte van deze avond bestond uit een demodrop waar de bezoekers hun laatste creaties op het grote geluidssysteem in Doornroosje konden beluisteren. Lekker, want al bij de eerste track voelde je de energie in de grote zaal. Die ontstond door simpelweg de volumeknop open te draaien, iets wat iedere producer wel lekker vindt. Ondanks de hiphop roots van Kubus kwam er een mooie mix van stijlen en producties voorbij. Chicago house invloeden, sferische melodische deephouse tot aan meer uk georiënteerde geluiden. Uiteraard ook een aantal hiphop producties. Iedere ingestuurde plaat kwam aan bod en werd voorzien van feedback. De feedback was eerlijk, oprecht en werkbaar. Iedereen ging naar huis met een tip van Kubus maar daarnaast vonden de producers elkaar ook weer. En daar werd elkaars werk nog even onder de loep genomen. 
 
Namens Doornroosje, de basis en De talent makelaar Elektronische muziek, bedankt voor jullie komst!27-09-2021

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen